• Dištančná výuka od 25.1.2021

          • Vážení rodičia a žiaci,

            v týždni od 25.1.2021 aj naďalej pokračuje výuka vo všetkých ročníkoch základnej školy dištančnou formou. 

            Žiaci sa budú vzdelávať vo vybratých vzdelávacích oblastiach a predmetoch, to znamená, že budú postupovať podľa pokynov na EduPage od vyučujúcich a triednych učiteľov. 

             

             

             

          • Náročný lockdown - ako ho zvládnuť?

          • Dá sa v období lockdownu spoľahnúť na odbornú pomoc? Čo sú procesné štandardy a ako môžu pomôcť rodinám? 

            Po prvý raz v novom roku sa odborníci z Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie (VÚDPaP) prihovárajú na tému o náročnom lockdowne a ako ho zvládnuť. Rozhovor si môžete vypočuť kliknutím na nasledujúci odkaz: 

            Náročný lockdown - ako ho zvládnuť? 

            _____________________________________________________________

            Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie (VÚDPaP) je priamo riadená príspevková organizácia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Ako rezortné vedecko-výskumné pracovisko sa zameriava na riešenie otázok a aktuálnych potrieb vyplývajúcich z výchovno-vzdelávacej praxe z pohľadu psychologických vied. Zaoberá sa komplex­ným skúmaním psychického vývinu a osobnostného rozvoja detí v norme i patológii, skúma činitele a podmienky vývinu, možnosti jeho optimalizá­cie v rodine, škole i ďalších zariadeniach a inštitúciách, rozpracúva problematiku psychologickej starostlivosti o de­ti a realizuje výskumné projekty na národnej i medzinárodnej úrovni. /zdroj: minedu.sk/

          • Výučba žiakov od 18. januára 2021

          • Vážení rodičia!

            S ohľadom na pretrvávajúcu zlú epidemiologickú situáciu žiaci všetkých ročníkov pokračujú od pondelka 18. januára 2021 vo vyučovaní dištančnou formou.

            Dištančná výučba naďalej prebieha podľa platného rozvrhu hodín, t. j. každý pracovný deň od 7:30 do konca vyučovania podľa rozvrhu v danej triede.

            Hudobná výchova, výtvarná výchova, telesná výchova, občianska náuka, informatika, technika, pracovné vyučovanie, náboženská a etická výchova sa vyučovať nebudú až do odvolania.  

            Hodiny sú organizované cez EduPage a Zoom podľa aktuálnych informácií vyučujúcich. Je nutné, aby sa všetci žiaci zúčastňovali vyučovania aktívnou účasťou. Absencie budú evidované a rodičia ich musia riadne ospravedlňovať.

            Počas dištančného vzdelávania sa pre žiakov nepripravuje strava. 

            V prípade nejasností, prípadne technických problémov, kontaktujte prosím triedneho učiteľa alebo riaditeľku školy.

                                                                                                                Mgr. Marcela Lysá, riaditeľka školy

          • Projekt TASR - Nebuď otrok drog

          • Pozrite si na stránke našej školy (v module Žiaci a rodičia - Výchovný poradca) relácie „Opýtaj sa hviezdy“ s  MUDr. Ľubomírom Okruhlicom - hlavným odborníkom MZSR pre adiktológiu a riaditeľom Centra pre liečbu drogových závislostí a známymi osobnosťami Ondrejom Kandráčom, Marekom Slovákom, Celeste Buckingham, Viktorom Vinczem, Ferom Jokeom a Matejom Tóthom. Relácie vznikli ako súčasť projektu TASR Nebuď otrok drog 6 realizovaného s podporou Ministerstva zdravotníctva SR.

             

                   Dozviete sa:

            • Aké sú príčiny závislostí? Dá sa zo zavislostí vyliečiť? 
            • „Je zlé, keď sa alkohol stane pánom situácie a dôvodom na oslavu,“ vystríha pre nástrahami návykových látok Kandráč, ktorý podľa svojich slov pozná aj kolegov z hudobnej brandže, ktorí prepadli alkoholu či drogám, na čo je smutný pohľad.
            • „S dopingom som sa vo svojom okolí nestretol, fungujeme bez neho,“ tvrdí slovenský hokejista Marek Slovák. Vďaka športu nikdy necítil potrebu skúsiť drogy, rovnako nepodľahol ani cigaretám a verí, že nezačne ani po skončení kariéry. 
            • Ako sa jej v umeleckej brandži podarilo vyhnúť drogám a ako zvláda stres?- S akou závislosťou bojuje doteraz? - Ktorá krajina je pre ňu domovom a v akom jazyku sa jej sníva?Na tieto a mnoho ďalších otázok odpovedá Celeste Buckingham.
            •  Ako zvláda stres a aké je jeho životné krédo odpovedá Viktor Vincze.
            • “Zabúdame na to, čo bude po užití drogy, chceme žiť tu a teraz, ale nemyslíme na to, čo môže nastať potom,” myslí si Fero Joke, influencer, ktorý dosahuje veľké úspechy na sociálnych sieťach. S úsmevom vyzýva mladú generáciu: “Piť alkohol a fajčiť vôbec nie je sexi, nerobte to!” Dozviete sa aj to, čo zaujíma jeho mladších spolužiakov zo strednej školy, ktorú kedysi navštevoval.
            • O športových úspechoch Mateja Tótha, ale aj o úskaliach, ktoré so sebou kariéra športovca prináša. 

            Zdroj: nebudotrokdrog.sk a skolske.sk

          • Plošné testovanie v našej obci

          • Vážení rodičia!

             

            Obecný úrad v Lysej pod Makytou v spolupráci s mestom Púchov organizuje v termíne 9. - 10.1.2021 celoplošné testovanie na COVID-19, ktoré bude prebiehať v Kultúrnom dome v Lysej pod Makytou v čase 8:00 - 20:00 s prestávkou na obed.

             

            Ďalšie testovanie je plánované na 22. - 24.1.2021, pričom podrobnosti kde a ako prebehne ešte nie sú známe.

             

            Podľa posledných vyjadrení ministra školstva a vydaných manuálov k nástupu do škôl je odporúčaný postup nasledovný:

            1. Deti do MŠ a žiaci na 1.stupni ZŠ by mohli nastúpiť od 18.1.2021 po negatívnom výsledku testovania zákonných zástupcov a zamestnancov školy.

            2. Žiaci 2.stupňa ZŠ by mohli nastúpiť do školy od 25.1.2021 po negatívnom výsledku testovania žiakov, zákonných zástupcov a zamestnancov školy.

             

            Zatiaľ nie sú známe žiadne odporúčania ohľadne termínov ako dlho pred nástupom do školy treba  testovanie absolvovať, prípadne v akých intervaloch by sa malo opakovať. To znamená, že ak ste sa, vážení rodičia rozhodli, že chcete, aby Vaše dieťa chodilo do MŠ/ZŠ  prezenčne, je na Vašom zvážení kedy a kde sa dáte otestovať.

             

             Pre nástup do MŠ by bolo otestovanie sa v termíne 9.-10.1.2021 v našej obci  predbežne vyhovujúce.

             

            Informácie z MŠVVaŠ ohľadne nástupu do škôl môžete čerpať zo stránok:

            www.minedu.sk

            www.ucimenadialku.sk

             

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou, Lysá pod Makytou č.44, 020 54 Lysá pod Makytou
        • Základná škola: zástupkyňa RŠ, ekonómka: 042/4680070 riaditeľka ZŠ: 0917 545 179 Školská jedáleň pri ZŠ: 042/4680033 Materská škola,ŠJ pri MŠ: 042/4680063
        • Lysá pod Makytou č. 44, 020 54 Lysá pod Makytou Lysá pod Makytou Slovakia
        • 31202471
        • 2021354995
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje